28 februarie 2011

Cele mai importante momente din hip-hop care au schimbat lumea

Posted by Admin | 28 februarie 2011 | Category: , |


Hip-hop-ul s-a nascut in suburbiile oraselor mari din imaginatia creeatoare a tinerilor negri si latini, asa ca prin definite, istoria rapului face parte din istoria oamenilor de culoare din State.
Cum aceasta cultura a crescut de-a lungul timpului, bineinteles ca a avut si momentele ei de glorie in istoria sa de 40 de ani. In aceasta istorie sunt evenimente care au afectat profund felul in care lumea a perceput cultura hip-hop, in mai bine.
S-a nascut hip-hop-ul (11 august 1973)
Clive “DJ Kool Herc” Campbell organizeaza o petrecere dupa orele de curs de la scoala pentru sora lui Cindy. Herc este privit ca un pioner al genului pentru ca a folosit doua perechi de viniluri ale aceluiasi album, astfel incat sa extinda pasajele muzicale favorite (breaks) – dar mai mult decat atat, in acea seara s-a nascut hip-hop-ul.


Scratch-ul (1977)
Povestea vine cam asa: Grand Wizard Theodore (Theodore Livingston), un discipol al Grand Master Flash, exersa acasa pe platane cand mama lui i-a spus sa dea muzica mai incet. In timp ce misca discul inainte si inapoi, el a realizat ceva; tocmai inventase scratch-ul. De atunci meseria de DJ nu a mai fost la fel. Multumim.


Hip-hop-ul se vinde (1979)
The Sugar Hill Gang a lansat single-ul ‘Rapper’s Delight’, primul disc rap disponibil in magazinele de muzica. Pe un negativ imprumutat de la formatia Chic – ‘Good Times’ – Wonder Mike, Big Bank Hank si Master Gee au dus subcultura hip-hop la un nivel national. Nu va fi ultimul disc rap care se va vinde, dar a fost primul.



Premiile Grammy (1986)
Albumul ‘Raising Hell’, semnat de trupa Run DMC, este nominalizat la Premiile Grammy in categoria Cea mai buna interpretare R&B. Hip-Hop-ul nu va primi propria categorie la Grammy decat peste 3 ani de zile (DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince aka Will Smith au catigat premiul pentru Cea mai buna interpretare Rap). De atunci a existat o relatie tensionata de iubire si ura intre organizatorii premiilor Grammy si rapperi.


Rap-ul evolueaza (1986)
Eric B. & Rakim lanseaza pe piata single-ul ‘Eric B. is President’. Produs de Marley Marl, cadenta revolutionara a rimelor lui Rakim si schmele complicate ale versurilor lui trimite competitia din nou la placa de proiectare. Din acest moment se naste o noua era avansata a stilurilor rap.

Revista The Source ia nastere (1988)
Dave Mays si Jon Shecter, colegi la Universitatea Harvard, lanseaza o revista care devine repede biblia politicii, muzicii si culturii hip-hop. In 1997, The Source Magazine surclaseaza revista Rolling Stone in vanzari la standurile de ziare. Cu toate ca pe piata au mai aparut competitori ca XXL si VIBE, The Source merge in continuare si lupta pentru a-si recastiga statutul de cea mai proeminenta revista de hip-hop.

Videoclipurile Rap (august 1988)
Videoclipurile hip-hop incep sa apara pe canalele muzicale de televiziune, iar asta duce rap-ul la un nivel mondial. Iar dupa acest pas, incep sa apara tot mai multe interviuri, clipuri si freestyle-uri pe TV.


Printul muzicii Rap (septembrie 1990)
Serialul ‘The Fresh Prince of Bel Air’ isi face debutul pe NBC si se bucura de o longevitate de sase ani de zile. Practic, ca o antiteza a unor grupuri gangsta rap ca N.W.A. si Geto Boys, Will Smith a aratat lumii imagini pozitive care vor deveni eventual un mare succes la box office. La fel cum este si fiica lui Willow in momentul de fata.

Boyz N Da Hood (iulie 1991)
A fost primul film venit de la un regizor din generatia hip-hop. John Singleton a marcat drumul pentru o noua generatie de regizori de culoare. Alte filme care au urmat linia data de Singleton sunt CB4, Menace II Society, chiar pana si pelicula ‘Friday’ isi datoreaza succesul filmului Boyz N Da Hood. De la filmele cu buget scazut semnate de Master P pana la visele de Oscar ale lui 50 Cent, hip-hop-ul intotdeauna a mentinut o relatie lunga de iubire cu cinematografia.

Fara sample-uri gratuite (decembrie 1991)
Biz Markie a fost dat in judecata de Gilbert O’Sullivan pentru ca rapperul a folosit un sample fara autorizatie in melodia ‘Alone Again’. Curtea Suprema a dat verdictul in favoarea lui O’Sullivan, ceea ce insemna ca toate sample-urile folosite in muzica trebuiau cumparate inainte ca artistii sa fie acuzati de furt intelectual. Nu mai e nevoie sa spunem ca acest proces a schimbat modul in care producatorii hip-hop isi faceau munca.

Contracte individuale pentru grupurile hip-hop (noiembrie 1993)

Condusi de mintea stralucita a lui RZA, cei din Wu Tang Clan au lansat albumul lor de debut ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’. Contractul unic pe care Wu Tang il avea cu casa de discuri Loud Records le permitea membrilor grupului sa semneze individual contracte cu alte case de discuri. O noua paradigma in afacerea hip-hop, care se dovedeste a fi inovatoare si care ridica Wu-Tang Clan la nivel de fenomen muzical si cultural.


2Pac este ucis (13 septembrie 1996)
Dupa ce a fost impuscat de mai multe ori in timp ce pleca de la un meci de box cu Mike Tyson din Las Vegas, Tupac Amaru Shakur moare dupa 13 zile pe patul de spital. Infricosatorii gangsta rapperi devin primii martiri ai culturii hip-hop. Multumita albumelor post-mortem, documentarelor si fanilor devotati, 2Pac inca ramane unul dintre cei mai influenti artisti ai hip-hop-ului. Crima lui a ramas inca nerezolvata.

Notorious BIG este ucis (9 martie 1997)
Avand o personalitate grandioasa si un flow fara efort, Christopher “The Notorious BIG” Wallace aduce hip-hop-ul de pe coasta de est a Americii in proeminenta. Insa in timp ce se afla in Los Angeles, Wallace a fost impuscat dupa ce pleca de la o petrecere organizata de revista VIBE. Razboiul dintre Coasta de Est si Coasta de Vest isi atinsese apogeul si din pacate hip-hop-ul s-a mai ales cu inca un martir.

Lauryn Hill ridica stafeta (august 1998)
Lauryn Hill isi lanseaza albumul de debut ‘The Miseducation Of Lauryn Hill’, iar acesta este nominalizat in 10 categorii la premiile Grammy din 1999. Artista pleaca acasa cu 5 premii Grammy. Albumul ei stabileste un nou model pentru hip-hop-ul feminin si pentru rapperi in general. Fanii devotati asteapta si acum un nou album de la artista.



Flavor Flav isi incearca sansa la celebritate (septembrie 2004)
Legendarul membru al trupei Public Enemy, Flavor Flav, incepe sa apara in tot felul de reality-show-uri dubioase. Multi afro-americani sunt oarecum jenati de giumbuslucrile cunoscutului rapper.

Jay-Z la birou (decembrie 2004)
Retras pentru o perioada din industria muzicala, Shawn “Jay-Z” Carter devine presedintele casei de discuri Def Jam Records. De la traficant de droguri, la rapper, la director executiv, la mogul; Jay devine noul etalon de model de urmat pentru o generatie intreaga de antreprenori din hip-hop.

Kanye West il provoaca pe George Bush (septembrie 2005)
In timpul unui concert de caritate difuzat pe NBC, pentru a ajuta victimele uraganului Katrina, Kanye a spus “Lui George Bush nu-i pasa deloc de oamenii negri.” Cinci ani mai tarziu Bush a declarat ca a fost unul dintre punctele cele mai josnice ale presedentiei lui. Cu toate ca West si-a cerut scuze mai tarziu, acest moment a fost unul dintre cele mai adevarate din hip-hop.


DJ Drama este aproape arestat din cauza mixtape-urilor (ianuarie 2007)
Birourile in care isi desfasura activitatea DJ Drama sunt perchezitionate de FBI din cauza vanzarilor cu compilatii – considerate ilegale. Cu toate acestea, toata muzica folosita pe aceste materiale neoficiale au fost puse la dispozitie chiar de artistii respectivi – care au promovat la greu aceste mixtape-uri. Productia mixtapurilor ia pentru moment o scurta pauza.


Hip-Hop-ul este recunoscut in Rock & Roll Hall of Fame (martie 2007)
Grandmaster Flash & The Fourious Five – taticii hip-hop-ului – a fost primul grup hip-hop primit in Rock & Roll Hall Of Fame. Tinand cont ca aceasta asociatie a fost fondata in 1983 si prima clasa a fost premiata in 1986, ne intrebam de ce a durat atat de mult pentru hip-hop?


Barack Obama se sterge pe umeri (aprilie 2008)
In timp ce se afla in campania electorala pentru Presedentia Statelor Unite, ca raspuns la o intrebare legata de coontra candidata Hillary Clinton, Obama si-a sters subtil umerii. A fost o oda inchinata single-ului semnat de Jay-Z, ‘Dirt Off Your Shoulder’. Pana la urma Barack este un fan al rapperului – si asa s-a contopit politica si cultura hip-hop.

Currently have 0 comentarii:


Leave a Reply